חיזוק ההתיישבות הכפרית: חשיבות אסטרטגית ותגובה ציונית הולמת

בשנת העצמאות ה-75 מדינת ישראל עדיין ניצבת מול אתגרים ביטחוניים רבים מחוץ ומבית, אתגרים שמצריכים לחזק את החוסן של האוכלוסייה ואת ההתיישבות בקווי העימות בכל רחבי הארץ. שמירה על גבולותיה של הארץ באמצעות חיזוק היישובים והתשתיות תהיה תגובה ציונית הולמת במצב הגיאופוליטי בו מצויה ישראל, והמשך חזונו של יוסף טרומפלדור שאמר: "במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון שם יעבור גבולנו". "מלבד האתגרים הביטחוניים שמונחים לפתחה של הממשלה", אומר נמרוד רבר, מנכ"ל חברת קורום הנדסה וניהול המתמחה בהצמחת קהילות ובנייה במרחב הכפרי, "ישראל ניצבת בפני אתגר משמעותי נוסף הנוגע לגידול האוכלוסייה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עד לשנת 2048, שנת ה-100 לישראל, תגדל האוכלוסייה בכ-5 וחצי מיליון תושבים ותגיע לכ-15.2 מיליון נפש. לתחזית זאת יש ויהיו השלכות קריטיות שישפיעו על החברה בהיבטים רבים ביניהם דיור, כלכלה, תעסוקה ופנאי, ולפחות בכל הנוגע למצוקת הדיור במרכז הארץ, אחד הפתרונות הוא פיתוח האזורים המרוחקים מהמרכז ועידוד התושבים לגור בהם". 


 הבנייה ביישובי הגדר בכלל ובעוטף עזה בפרט היא אתגר יוצא דופן "הבנייה ביישובי הגדר בעוטף עזה היא אתגר יוצר דופן", אומר רבר, "במיוחד עבור חברות יזמיות שעוסקות בהצמחת קהילות במרחב הכפרי שאינן זוכות לעידוד ותמיכה מספיקים מהמדינה. כך פרויקט של בנייה בקיבוצים בעוטף עזה לדוגמה הופך לאתגר מורכב ולא רווחי שלצערנו חברות רבות נמנעות מליזום ולבצע. בנייה בקיבוצי העוטף אינה נחשבת רווחית בין היתר מכיוון שהמרחק מהמרכז מייקר את שינוע החומרים, כמו כן המצב הביטחוני אינו יציב באזורים אלה ועלול לפגוע ברצף הבנייה ובעמידה בלוחות הזמנים המתוכננים ובנוסף, לעיתים הביקוש איננו מספיק לפרויקט גדול. אך למרות הקשיים והאתגרים, חברות שלוקחות את הסיכון המחושב, יוזמות ומבצעות פרויקטים של בנייה והרחבת הקהילות ביישובים צמודי הגדר בעוטף עזה הן אלו שנותנות מענה לצורך שעולה מהשטח בשנים האחרונות ומחזקות בכך את החוסן הקהילתי ביישובים הקיימים".     עשרות פרויקטים של בנייה ביישובי העוטף והנגב המערבי  בעשור האחרון, על אף המצב הביטחוני ולמרות המרחק ממרכז הארץ עשרות משפחות הכריעו ובחרו להתיישב בפריפריה, ליהנות מתשתיות התחבורה המתפתחות, רכבות וכביש 6, מקומות תעסוקה, חינוך איכותי, חוסן קהילתי ואיכות חיים. כל זה התאפשר בעקבות מאמצים משותפים של היישובים, המועצות והיזמים.

לאור הביקוש, בנתה קורום בעשור האחרון כ-120 יחידות דיור ביישובי העוטף בקיבוצים ארז, גבולות, נירים, סעד ורעים ועוד מאות יחידות נוספות בנגב ובשפלה הדרומית ביניהן בבית קמה, בית גוברין, שובל, ניצנים, חולדה ושדה יואב. "מדובר בקליטה לחברות של משפחות המעוניינות להצטרף לקהילה בקיבוץ ולבנות בית בשכונות החדשות. משפחות המבקשות לגדל את ילדיהן בסביבה מטופחת וקרובה לטבע, עם בתים צמודי קרקע במחירים בני השגה, הכוללים סל שירותים המעניק פתרונות ברמה גבוהה לכל הנושאים החשובים למשפחה, ביניהם חינוך, בריאות ותרבות וכל זאת כשהם מוקפים בקהילה מלוכדת ותומכת" אומר רבר. "אך כדי להמשיך לעודד התיישבות וצמיחה בקצוות הפחות מאוכלסים של מדינת ישראל, באזורים שנזקקים לתמיכה מוגברת וייחודית עקב מיקומם, דוגמת הקיבוצים והמושבים סמוכי הגדר בעוטף עזה או בגבול הצפון ובבקעת הירדן, על המדינה לשקול פתרונות נוספים דוגמת מתן הלוואות למשך 20-15 שנים שיהפכו למענק עם תום התקופה כל עוד המשפחה מתגוררת ביישוב. 

קיבוץ שובל


חיזוק היישובים צמודי הגדר חשוב מבחינה אסטרטגית למדינת ישראל, לעידוד הצמיחה הדמוגרפית והכלכלית של יישובי קו העימות, לחיזוק המגזר הכפרי שנמצא בגבולות ושומר על קרקעות המדינה ומהווה חלק מהפתרון למצוקת הדיור ופיזור האוכלוסייה".   מקדמים בנייה ירוקה בקיבוצים  כחלק מהשינויים האקלימיים הגלובליים, התחדד הצורך בשמירה מוקפדת על הסביבה בה אנו חיים. סגנון החיים בקיבוץ מושתת כבר היום על ערכי שמירת הסביבה והטבע וימשיך להיות כזה גם בעתיד. "בנייה ירוקה בקיבוצים משמרת את המשאבים הטבעיים על ידי מציאת פתרונות חסכוניים בשימוש במים ואנרגייה", אומר רבר, "השימוש בבידוד תרמי לדוגמה חוסך באנרגייה לחימום או קירור הבית כמו גם בחירה בחומרים שאינם גורמים לפליטת גזים רעילים לאוויר. כמו כן אנחנו דואגים כבר בשלבי התכנון לשמור על השטחים הציבוריים הקיימים, אם זה על ידי העתקת עצים או גידורם כדי לצמצם פגיעה בהם, ולשלב שטחים ירוקים נוספים עד כמה שניתן. יש חשיבות גם למיקום הבתים בשכונות החדשות בניצול אנרגיית השמש ובחלק מהפרויקטים אנחנו עושים שימוש חוזר גם בחומרי הקרקע בתשתית לדרכים ולגינון. נדבך נוסף בתכנון הסביבתי קשור להקמת חניות מרוכזות עם שבילי גישה שנותנת מצד אחד מראה של שכונה קיבוצית ובטוחה לילדים ומצד שני נגישות מרבית לבתים. בנייה ירוקה אפשרית היום יותר מתמיד כשהפיתוחים הטכנולוגיים הפכו לנגישים ומאפשרים מרחב בחירה זמין לבונים ולקיבוצים". 

ציונות 2023 – הגשמת החזון ממשיך "אנו נמשיך להגשים את חזון ההתיישבות במרחב הכפרי בכל הארץ", מסכם רבר, "תרומתה של ההתיישבות בכלל ולאורך הגבולות בפרט תורמת לחברה הישראלית, לכלכלה הישראלית ולביטחונה". חברת קורום מאז שהוקמה לפני 16 שנה, בנתה מאות יחידות דיור בעשרות שכונות בקיבוצים ברחבי הארץ ובימים אלה החברה בונה שכונות חדשות בקיבוצים ארז, נירים, גבולות, רעים, בית קמה, חורשים, חולדה, מענית, עין כרמל, גבע, עין גב, גבעת ברנר, יד מרדכי ועין גדי.